fungaria.hu fungaria.hu Facebook
MI EZ A WEBOLDAL?
A weboldalam elsődleges célja a gombafotóim bemutatása, melyekből az évek során rengeteg felhalmozódott, valamint az aktuális kirándulások során folyamatosan termelődnek. A galériába tehát kisebb-nagyobb rendszerességgel töltök fel új képeket, melyek egyaránt lehetnek több évvel ezelőtti vagy akár csak pár nappal korábbi felvételek.
KI CSINÁLJA EZT AZ EGÉSZET?
A weboldal szerkesztését, a galéria frissítését én végzem, és a képeket is jómagam (Molnár "Storman" Ákos) fotóztam. Gombásztúrákra egyedül vagy társasággal egyaránt szoktam járni, és a gombásztársak segítsége a fajok meghatározásában és a terepismeretben egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy végül szép és értékes felvételeket tehessek fel a weboldalamra.

Kontakt: mezociklon [kukac] yahoo [pont] com
MI AZ, AMI FELKERÜL IDE?
A fényképek jórészt Magyarországon készülnek, kiválogatásuknál több szempontot is figyelembe veszek. Törekszem az igényesebben elkészített darabok kiválasztására, de fontos az is, hogy az adott gombafaj jellegzetességei jól látszódjanak, így az ismeretterjesztő stílusú fotók is helyet kapnak. Továbbá mivel a képek egy része elég régi, vagy az ideálistól igen messze álló körülmények között született, így azok színvonala ingadozó lehet. Ezzel összefüggésben némelyik kép elsősorban azért kerül be a galériába, mert egy ritka vagy érdekes fajt ábrázol. A képek egy részét finom számítógépes utómunkával némileg retusáltam, de lényegi változtatásokat nem eszközöltem rajtuk.
MENNYIRE MEGBÍZHATÓ A GOMBÁK MEGHATÁROZÁSA?
Csak azoknál a képeknél szerepel pontos fajnév, melyeknél nagy bizonyossággal sikerült meghatározni a gombát. Egyes esetekben a beazonosítás már ránézésre könnyen megy, viszont gyakran csak a különböző jellemzők (makromorfológiai jegyek, íz, szag, vágásfelület színeződése stb.) alapos tanulmányozása, ill. részletes mikroszkópos elemzés során lehetséges. Amennyiben tehát szükséges, én is megvizsgálom a mikroszkopikus jellemzőket. Mindazonáltal nem vagyok hivatásos mikológus, így annak ellenére is előfordulhatnak téves határozások, hogy olykor szakemberek segítségét is igénybe veszem egy-egy kérdéses faj azonosításához. A fentiek értelmében a weboldalam nem számít hivatalos határozónak, és nem vállalok semmilyen felelősséget az esetleges félrehatározásból fakadó mérgezésért vagy egyéb károkért. Az étkezési célra leszedett gombát mindig ellenőriztesd hivatalos gombavizsgálóval, szakellenőrrel!
MIÉRT ÉPPEN A GOMBÁK?
A gombászatban a természetjárás élménye mellett leginkább az motivál, hogy minél több fajt megtaláljak és meghatározzak, különös tekintettel a ritkábban előforduló vagy szokatlan kinézetű fajokra, valamint ezekről esztétikailag és tudományos szempontból is minél szebb és jobb képeket csináljak. Bár nagyon szeretem a gombás ételeket, elsősorban nem étkezési céllal kutatom át az erdőket-mezőket gombák reményében, hanem a fényképezés öröme és a tudományos érdeklődés vezet.